SHARKY DIVING CENTER Potapljanje na varen in prijeten način

SPOZNAVNI POTOP – DISCOVER SCUBA DIVING (DSD)

 

Namen programa Discover Scuba je, da popelje ljudi, ki se niso še nikoli potapljali, v podvodni svet na varen, kontroliran in zabaven način. Program predstavi podvodno dejavnost na prijeten in vzemirljiv način.

 

PADI Discover Scuba vam omogoča, da spoznate svet pod vodo in hkrati vidite če vas nadaljnje potapljanje privlači. Program PADI Discover Scuba izvajajo certificirani PADI inštruktorji (PADI Open Water Scuba Instructor) in certificiranih asistenti (PADI Asistant Instructor).

Ivan Kuščer je nekoč zapisal:

 

“Ne umri, preden si nisi izposodil, ukradel, kupil ali naredil potapljaške maske, da z njo pogledaš v podmorski svet. Knjiga, akvarij in čoln s steklenim dnom so v primerjavi s takšnim doživetjem le toliko kot vozni red v primerjavi z resničnim potovanjem, ali pa toliko kot posušen košček korale v salonski vitrini – v primeri s tem neslutenim svetom sijajnih barv in življenja, ki živi z nami skupaj na istem planetu.” (Ivan Kuščer in drugi, Sprehodi pod morjem,1963)

 

In imel je še kako prav!

ZA CERTIFICIRANE POTAPLJAČE

 • Potop z obale, vse vključeno

 • 45ZA 1 POTOP
 • Potop s čolnom, vse vključeno

 • 65potop
 • Poiskusite potapljanje

 • 75NA OSEBO

POTAPLJAŠKI TEČAJI

ZAČETNI TEČAJ - PADI OPEN WATER DIVER (OWD)

Z začetnim tečajem se začnejo prave dogodivščine in odkrivanje novega sveta. In verjemi, da po končanem tečaju svet ne bo nikoli več isti.

 

Tečaja se lahko udeleži vsak, ki je star 15 let ali več, je dobrega zdravja, ima nekaj kondicije, zna dobro plavati in se v vodi počuti udobno.Ko boš končal tečaj, prejmeš mednarodno prepoznavno PADI kartico, ki ti bo po vsem svetu odprla vrata potapljaških centrov.

 

Kot open water diver se lahko varno potapljaš do največ 18 metrov globoko. Če maske, dihalke in plavutk pred tečajem še nimaš, počakaj z nakupom do prvega modula oz. se o pravilni izbiri posvetuj s svojim inštruktorjem.

 

Vključuje: 5 sklopov teorije, 4 potopi v nizki vodi, 4 potopi v globoki vodi, izposojo opreme, potapljaško knjižico log-book, pisni test ob zaključku tečaja in PADI OWD kartica.

NADALJEVANJI TEČAJ - ADVANCE OPEN WATER DIVER (AOWD)

Tečaj je namenjen tistim, ki so že okusili slasti globine in želijo več… Namenjen je vsem tistim, ki jim 18 metrov globine ni dovolj, ki se želite potapljati s čolna, na potopljenih ladjah, ponoči…

 

Predpogoj za pristop k tečaju je opravljen tečaj OWD. Minimalna starost udeležencev je 15 let.

 

Na tečaju se boš najprej spoznal z globinskim potopom in podvodno navigacijo. Nato pa sledijo še trije potopi iz vrst specialnosti: potop na razbitino, nočni potop in potop s čolna. Po opravljenih petih potopih boš bolj izkušen, v vodi se boš počutil bolj udobno in v potapljanju boš pričel preprosto uživati, saj boš bolje razumel podvodno okolje. S partnerjem se boš lahko varno potapljal do globine 30 metrov.

 

Vključuje: 5 potopov v globoki vodi, izposojo opreme, PADI AOWD kartica

TEČAJ REŠEVANJA - PADI RESCUE DIVER

Ta tečaj bo razširil tvoje znanje ter ti dal novih izkušenj na poti do prve profesionalne stopničke kot Divemaster ali pa kot Master Scuba Diver.

 

Potapljaški tečaj Rescue Diver je namenjen vsem, ki želite biti ne le bolj varni pod vodo, temveč bi radi pridobili teoretična in praktična znanja iz reševanja, ravnanja s ponesrečenci, postopkov v sili in preprečevanja nesreč.Le s temi znanji boš lahko učinkovito pomagal sopotapljačem v stiski, pridobil boš več zaupanja vase in postal bolj samostojen pod vodo.

 

V tečaju boš spoznal nove tehnike samoreševanja ter reševanja sopotapljača v krizi. Na tečaju te bomo pripravili, da boš znal preprečiti možne nesreče ali kako pravilno ravnati, če se te že zgodijo… Potapljači reševalci se nič več ne posvečajo le sebi, ampak se učijo pretehtati varnost in dobro počutje ostalih potapljačev. Tečaj je tudi zabaven način, da zgradite svoje lastno zaupanje. Za številne tečajnike je to najbolj zanimiv tečaj.

 

Pogoj za opravljanje tečaja Rescue Diver je opravljen nadaljevalni tečaj potapljanja, vsaj dvajset potrjenih potopov ter opravljen tečaj iz oživljanja in prve pomoči, ki ne sme biti starejši od dveh let (PADI ne prizna tečaja prve pomoči za avtomobilski izpit).

 

Tečaj obdeluje naslednje teme:

• samoreševanje in stres

• sistemi za dovajanje kisika

• potapljaška prva pomoč

• reševalne tehnike s plavanjem in brez njega

• ravnanje v primeru nesreče in oprema

• pomoč paničnemu potapljaču

• podvodni problemi

• postopki v primeru pogrešanega potapljača

• dvig nezavestnega potapljača

• umetno dihanje v vodi

• izhodi iz vode

• prva pomoč v primeru poškodbe zaradi spremembe pritiska

• scenariji potapljaških nesreč

 

Vključuje: vaje reševanja v vodi, izposojo opreme, PADI AOWD kartica

PADI Master Scuba Diver

Postajaš vse boljši in boljši potapljač. Opravil si že vse tečaje, vključno z Rescue Diver, ne bi pa vstopil v profesionalne vode ter morda postal PADI Pro. Potapljanje imaš rad, v njem uživaš, pod vodo se počutiš domače. Morda bi opravil še 5 tečajev specialnosti ter tako postal Master Scuba Diver.

 

Certifikat PADI Master Scuba Diver pomeni, da si v PADI-jevem izobraževalnem sistemu dosegel najvišjo rekreativno potapljaško kategorijo. Kaže na to, da imaš veliko število potopov in izkušenj v različnih potapljaških okoljih.

 

Opravljen moraš imeti tečaj Rescu Diver, vsaj 50 potopov, star pa moraš biti vsaj 15 let. Po opravljeni stopnji Master Scuba Diver Challenge se tvoje potapljaško izobraževanje lahko nadaljuje v profesionalno smer.

 

Kot PADI Master Scuba Diver si dobro pripravljen za udeležbo na tečaju PADI Divemaster.

 

PADI Dive Master

PADI Divemaster tečaj razvije tvoje sposobnosti vodenja in tako izboljšuje tudi tvoje potapljaške aktivnosti.Tečaj potapljanja, ki je namenjen vsem vam, ki imate profesionalne ambicije po delu v potapljaškem društvu, klubu ali potapljaškemu centru.

 

Tečaj potapljanja PADI DIVEMASTER je priporočljiv tudi za vse tiste, ki poklicnih ambicij sicer nimate, a želite svoja potapljaška znanja izpopolniti v čim večji meri ter biti pod vodo čim bolj samostojni in neodvisni.

 

PADI Divemaster je prva profesionalna potapljaška kategorija, s katero se lahko zaposlimo kot pomočnik inštruktorja in potapljaški vodnik v potapljaškem centru. Tečajnik pridobi dodatna teoretična in praktična znanja, med drugim tudi kako organizirati in voditi potapljaški izlet, kako pomagati inštruktorju pri izvajanju tečajev potapljanja, kako ravnati v primeru potapljaške nesreče, …

 

Kandidat za DIVEMASTRA mora med drugim v okviru tečaja opraviti:

• demonstrirati vse vaje začetnega in nadaljevalnega tečaja,

• izvajati obnovitvene tečaje,

• kot pomočnik – asistent sodelovati na začetnih in nadaljevalnih tečajih,

• organizirati in voditi potope za ertificirane potapljače ter

• narisati skico potopa za eno izmed potapljaških lokacij.

 

Kandidat za divemastra mora biti star vsaj 18 let, imeti mora opravljen tečaj Rescue Diver, imeti mora zabeleženih vsaj 60 potopov. Zdravniški pregled za Dive mastra je obvezen!

OBNOVITVENI TEČAJ - REACTIVATED

Če je minilo že več mesecev, odkar si se nazadnje potapljal, je dobro, da razmisliš o obnovitvenem potapljaškem tečaju. Dobil boš priložnost, da obnoviš svoje teoretično znanje in praktične spretnosti. 

 

Skupaj z inštruktorjem boš ponovil poglavja iz teorije potapljanja, na morju pa ponovii vse pomembnejše vaje (praznenje maske, vaje iz plovnosti, bratsko dihanje…) ter nato opravil še dva potopa pod strokovnim vodstvom inštruktorja potapljanja.

 

Obnovitveni tečaj potapljanja še posebej priporočamo vsem tistim, ki se dalj časa niso potapljali, a se odpravljajo na kakšno potovanje, kjer se nameravajo potapljati.

TEČAJI ZA OTROKE - COURSES FOR KIDS

Za otroke do 10. leta starosti je primeren tečaj “bubblemaker”.

 

Za otroke stare med 10 in 14 let obstaja PADI-jev otroški začetni in nadaljevalni tečaj potapljanja Junior Open Water Diver.

 

Vendar pozor: otroci, stari med 10 in 14 let, ki imajo opravljen začetni tečaj Junior Open Water Diver, se smejo potapljati do globine 12 metrov in to le v spremstvu odrasle osebe.

LOKACIJE POTOPOV

Greben v Fiesi je med slovenskimi potapljači vsekakor najbolj priljubljen. Razlogov je več: potop je zanimiv in primeren tako za začetnike kot tudi za zahtevnejše potapljače. Dostop do vstopne točke pa je zelo enostaven.

 

Greben se začne na globini 4 metre, približno 100 metrov od obale. Najbolje je, da potop začneš pri hotelu Fiesa, nadaljuješ v desno stran ob grebenu mimo valjev in kock. Pri približno 100 barih je čas, da se obrneš in začneš povratek. Kako veš, da si na začetni točki? Na to te bo opozorila velika cev, ki se konča ravno pod grebenom.

 

Greben Fiesa je primeren in zelo priporočljiv tudi za nočne potope, saj boš zagotovo videl stalne prebivalce grebena: morske konjičke, hobotnice, sipe, lignje, …

Greben pod piransko cerkvijo je vsekakor naša najbolj priljubljena točka – tu izvajamo večino tečajnih potopov, saj nam nizka voda, dobra vidljivost in bogata flora ter fauna zagotavljata dobre pogoje za delo.

 

Ponavadi potop začnemo na točki, ki jo imenujemo “peskovnik”, saj je to površina cca 20m2 ki je brez večjih kamnov, posuta s peskom in ima dejansko obliko peskovnika. Nahaja se na globini 4 metre.

 

Iz te točke krenemo proti severu, dokler ne pridemo do globine približno 12 metrov – tam se konča kameno dno in se odsekano začne peščeno dno, ki ni tako zanimivo. Zato se obrnemo levo ter plavamo ob kamnitem robu proti smeri Pirana. Po približno 20 minutah se zopet obrnemo v levo in zmanjšamo globino, nakar se obrnemo še enkrat levo in začnemo plavati nazaj proti čolnu. Celoten potop zaradi male globine lahko zelo razvlečemo, vendar je idealen čas potopa med 30 in 45 minut. Zaradi mirnega morja, dobre vidljivosti ter malih globin se potop zelo priporoča za začetnike.

Greben na piranski punti je zaradi same faune in flore najbolj živi del slovenskega morja. Zaradi same geološke strukture nudi varno zavetje večini vrst živih bitij, ki domujejo v tem delu severnega jadrana.

 

Na punti se lahko opravita 2 potopa, in sicer severna in južna stran grebena. To je zelo prikladno, saj v primeru močnega vetra z severa, lahko mirno opravimi potop na južni strani grebena – in obratno.

 

Maksimalna globina na južni strani ne presega 12 metrov, medtem ko se potop na severni strani opravlja na globini med 5 in 22 metri.

 

Na obeh straneh začnemo potop v levo stran, nakar se po kakšnih 20 minutah ali pri pritisku 100 bar obrnemo in začnemo vračati.

 

Potop je namenjen začetnikom, kakor tudi boljšim potapljačem.

KEC ali z drugimi besedami DTM je vojaška transportno-desantna ladja iz II. svetovne vojne, potopljena na relaciji Piran – Strunjan.

 

Potopljena je 2,9 km od rta Madone v Piranu, v severni smeri, 16 stopinj proti vzhodu. O sami razbitini je zelo malo znanega. Ve se to, da je pripadala italijanski vojski ter da je bila verjetno potopljena pomladi leta 1945. Železna ladijska lupina je dolga 47,3 m in široka 6,10 m; ima tri manjše elise motorja in dve krmili.

 

Leži na palubi, na peščenem dnu, 24 m globoko, rahlo nagnjena na levi bok in z desnim bokom zarita v mulj.

 

Leta 1984 je Zvone Kralj, vodja piranskega akvarija k omenjenemu čolnu popeljal arheološko potapljaško ekipo ki je takrat poročala, da v okolici ladje in pod njo ležijo raztreseno strelivo, vreče, napolnjene z neko belo snovjo in zabojniki.

 

Nekaj dni pred prvim ogledom arheološke potapljaške ekipe, je nekdo odpeljal ladijski top, katerega odtis na dnu so lahko še videli, drugi top pa je s posredovanjem Zvoneta Kralja in policije prišel v Pomorski muzej 1985.

 

Za Pomorski muzej je potapljaška ekipa dvignila svetlečo raketo s padalom, zaboj streliva ter jedilni pribor in čutarico. Ekipa je ladjo lokalizirala, fotografsko dokumentirala detajle. Obliko ladje in njen prerez so grafično dokumentirali tudi s sonarjem.

Maona je potopljena v smeri Savudrija – Piran, z premcem obrnjena proti Piranu. V notranjosti je se vedno polna tovora – najverjetneje je to boksit. Maona je tip plovila, katerega bi najlažje opisali kot “prikolica”. To je plovilo brez lastnega pogona, ki se uporablja za prevoz različnih tovorov.

 

Tudi Maona Rossa je barka, ki v podvodnem svetu kraljuje že od časov II. svetovne vojne. Potopljena je bila najverjetneje zaradi podvodne mine – saj v okolici Maone najdemo še 3 podobne mine, ki ležijo na dnu in v premeru merijo približno 1 meter.

Najbolj znano globlje podvodno področje slovenskega morja je obsežnejša kotanja pred Piranom, približno 300 m NW od rta Madona, z največjo izmerjeno globino 38,0 m, imenovana tudi “podvodni Triglav”. Ta točka je od 11. 6. 2000 dalje tudi označena z 2500 kg težko betonsko piramido, na kateri je pritrjena kovinska ploščica z napisom “Najgloblja točka slovenskega morja” in narisan na glavo obrnjen slovenski grb s Triglavom.

 

Potop se izvaja predvsem za potrebe nadaljevalnega tečaja ali Deep Diver specialnosti. Zaradi same zahtevnosti potopa(globina) ter velikega prometa na omenjenem področju, se potop priporoča le izkušenim potapljačem.

 

Na dnu nas čaka muljasto dno ter spominček iz osamosvojitvene vojne – piramida, ki je služila kot cestna barikada. Na njej je spominska plošča.

 

Zaradi prometa ter občasnih tokov priporočamo, da se potop opravlja izključno s čolna.

GALERIJA

CENIK

UPORABA CENTRA - DC SHARKY

 • osnovna uporaba centra / dan 10,00 €
 • aktivna uporaba centra / dan 15,00 €

IZPOSOJA POTAPLJAŠKE OPREME - DC SHARKY

 • Komplet na potop: 25 €, na dan 35 € (vključuje eno polno jeklenko)
 • samo snorkl oprema 10,00 €
 • jeklenka 10 L 10,00 €
 • jeklenka 12 L 12,00 €
 • jeklenka 15 L 15,00 €
 • polnjenje jeklenke z zrakom / liter 0,70 €

KRATKI TEČAJI (DSD) - DC SHARKY

discover scuba diving – 1 potop 75,00 €

VODENI POTOPI - DC SHARKY

 • Potop z obale (vse vključeno) 45 €
 • Potop s čolnom (vse vključeno) 65,00 €
 • Samo prevoz s čolnom 20 €
 • Samo vodenje potopa 20 €
 • Nočni potop doplačilo 15,00 €
 • Če naredite 2 potopa v istem dnevu, priznamo 10 EUR popusta na izposojo opreme

PADI SCUBA DIVING TEČAJI - DC SHARKY

 • scuba review – osvežitveni tečaj hitri 75,00 €
 • scuba review – osvežitveni tečaj obsežen 100,00 €
 • začetni tečaj – open water diver individualno 490,00 €
 • začetni tečaj – open water diver v skupini 330,00 €
 • nadaljevalni tečaj – advanced open water diver 330,00 € (vključuje potope s čolnom)
 • tečaj reševanja – rescue diver 300,00 €
 • emergency first response 100,00 €

PADI PRO - DC SHARKY

 • dive master 600,00 €

ODDAJA ŠPORTNIH PLOVIL - SUP / KAJAK / PEDALIN - DC SHARKY

 • SUP 15,00 €/ h
 • PEDALIN 20,00 €/ h

KONTAKT IN LOKACIJA

Fiesa 57, 6330 Piran – Pirano, Slovenija

+386 (0)41 603 841